OHJE: Trikookuteesta neulotut tossut

Kirjavat trikookuteet ovat pyörineet askarteluhuoneen nurkissa jo tovin. Pitkään pähkäilin mihin niitä käyttäisin, kunnes se inspiraatio sitten iski. Ihanan pehmeä kude oli kuin tarkoitettu tossuiksi!
Olen villasukkien suurkuluttaja, mutta vahvistetutkin kantapäät tuppaavat kulumaan puhki pikavauhtia. Kuteesta neulotut tossut toivottavasti kestäisivät hieman pidempään.

Selasin netistä vaikka kuinka monta tossun ohjetta, virkattua ja neulottua, mutta sopivaa mallia ei löytynyt. Sovelsin siis oman mallin. Prototyyppejä piti tehdä aika monta ennen kuin toistettava ohje alkoi muotoutua. Kokeilemalla ja virheistä oppien sitä tulee aika usein näitä juttuja tehtyä..

Tässä ohje, jonka ymmärrettävyydestä kuulen mielelläni palautetta, sillä en ole aikaisemmin koettanut tehdä ohjetta neuletöistäni:

Neulotut tossut trikookuteesta (koko 38-40)
Tarvikkeet: nro 8 sukkapuikot ja virkkuukoukku, n. 150 g kirjavaa trikookudetta, muutama pätkä villalankaa ja lankaan sopiva virkkuukoukku


1. Luo kolmelle sukkapuikolle yhteensä 20 silmukkaa siten, että ensimmäiselle puikolle tulee 8 silmukkaa ja kahdelle viimeiselle 6 puikolle silmukkaa.2. Neulo ensimmäinen kierros nurjaa suljettuna neuleena.

3. Neulo ensimmäisen puikon 8:lla silmukalla ainaoikeinneuletta tasona, yhteensä 20 kerrosta. 21. kerroksella kavenna 2 silmukkaa puikon alussa ja lopussa, jolloin puikolle jää vielä 6 silmukkaa. Jatka ainaoikeaa vielä 3 kerrosta.4. Neulo ensimmäisen puikon silmukat oikein ja jaa silmukat kahdelle puikolle.

5. Poimi tasoneuleen laidoista 13 silmukkaa per puoli (neulo välissä olevien kahden puikon silmukat oikein). Huomaa, että kierros vaihtuu ensimmäisen puikon kolmen viimeisen silmukan kohdalla. Kun kolme viimeistä silmukkaa on kavennettu pois, vaihtuu kierros toisen puikon alussa.6. Neulo 1 kierros nurjaa (ainaokeinneule suljettuna neuleena jatkuu).

7. Kavenna ensimmäisen puikon kaksi viimeistä silmukkaa ja toisen puikon kaksi ensimmäistä silmukkaa. Jatka ainaoikeinneuletta kierros loppuun. Tee yksi välikierros (välikierros on aina nurjaa).


8. Toista etukärjen kavennukset, eli kavenna ensimmäisen puikon kaksi viimeistä silmukka ja toisen puikon kaksi ensimmäistä silmukkaa. Jatka kierros loppuun. Tee yksi välikierros ilman kavennuksia.

9. Toista kärkikavennus. Kavenna myös kolmannen puikon kaksi viimeistä silmukkaa ja neljännen puikon kaksi ensimmäistä silmukkaa (=kantapään kavennus). Tee yksi välikierros.

10. Toista edellisen kohdan mukaiset kärjen ja kantapään kavennukset.

11. Päätä silmukat neuloen oikeaa neuletta.


12. Käännä työ nurjapuoli ylöspäin ja yhdistä pohjasauma virkkuukoukun avulla. Päättele myös työn aloituskohta. Paksu trikookude on syytä päätellä lopuksi vielä parilla langanpistolla, jotta työ ei käytössä purkaudu.


13. Koristele tossun suuaukon reuna haluamallasi tavalla. Itse virkkasin reunaan kierroksen kiinteitä silmukoita kaksinkertaisella 7-veljestä langalla. Lisäsin tossuihin myös samasta langasta virkatut pienet kukat.

14. Toista kohdat 1 - 13. Muista tehdä mahdolliset koristelut peilikuvina, itse en muistanut, joten lopputuloksena oli kaksi saman jalan tossua. Muutoin tossujen mallissa ei ole eroa oikean ja vasemman välillä, vaan ne muotoutuvat parin käyttökerran jälkeen juuri sinun jalkoihisi sopiviksi.

15. Vedä valmiit tossut jalkaan, lämmitä kupillinen glögiä ja kömmi nojatuoliin tai sohvannurkkaan nauttimaan ihanasta joulunodotuksesta, varpaat ja mieli lämpimänä :)


P.S. Kumpaa sinä sukkapuikoilla teet, kudot vai neulot? Alkuperäisen ohjeen kirjoitin huomaamattani kutomisesta, niin kuin meillä täällä Lapissa ruukataan ;)

Kommentit

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommenteistasi!

Suositut tekstit