Kransseja luonnonmateriaaleista

Kranssit ovat yksi perinteisistä jouluaskarteluistani, niitä tulee tehtyä joka talvi. Erityisesti pidän luonnonmateriaaleista tehdyistä kransseista, joita syntyikin tällä kertaa useampia.

Materiaaleina käytin koivun kaarnaa, käpyjä ja puolukanvarpuja. Luonnonmateriaaleja kerätessä tulee muistaa jokamiehenoikeudet (lisätietoa esim. täältä). Maahan pudonneita käpyjä saa kerätä ilman maanomistajan lupaa, mutta varpujen ja kaarnan keräämiseen tarvitsee luvan. Itselläni lupa irtosi suhteellisen helposti, sillä keräsin askartelumateriaalini mieheni mökkimailta :)




Kaarnakranssin pohjana on tavallinen, pohjasta tasainen styroxrengas. Kaarnat riivin suikaleina polttopuiksi tarkoitetuista, jo kaadetuista koivuista ja keittelin kiehuvassa vedessä rulliksi. Kesäisellä mökkireissulla riitti puuhaa ja hupia kun keitin kaarnarullasoppaani rantasaunalla.


Käpykranssi on tehty samanlaiselle pohjalle kuin kaarnakranssikin. Tämän kranssin pohjan hoksasin edellisestä poiketen päällystää aluksi tummanruskealla kankaalla, jotta valkea styrox ei käpyjen alta loistaisi. Metsästä löytyneiden käpyjen lisäksi mukana on Soman Tuvasta hankittuja suuria männynkäpyjä sekä viikolla Lidlistä hamstraamiani koristeita, eli erilaisia kuivattuja kasveja, siemeniä ja siemenkotia. Aluksi ajattelin maalata käpykranssin valkealla spraylla, mutta tästä tuli aivan kiva näinkin.


Lopuksi vielä puolukanvarvuista väkerretty yksilö. Pohjana käytin vanhaa pesulahengaria, jonka väänsin kutakuinkin pyöreäksi. Epäilin aluksi hengarin toimivuutta kranssipohjana, mutta yllättävän tukevan ja tasaisen pohjan siitä sai. Hengarin koukku toimii kätevänä ripustuslenkkinä, joten sitäkään ei tarvinnut erikseen tehdä. Viimeistelin kranssin kirkkaalla spraylakalla. Lakka suojaa hauraita varpuja varisemiselta, mutta varovasti kranssia saa silti käsitellä.





Kommentit

Suositut tekstit