Intarsianeuleen opettelua

Mies tilasi villasukat, joihin piti ehdottomasti saada sissihavut. Minä reippaana tyttönä tietenkin lupasin toiveen toteuttaa. Eiköhän yhdet havusukat onnistuisi ihan helposti, ajattelin. No, eihän se ihan niin yksinkertaista ollutkaan!


Suunnittelin ensin havukuvion ja tein siitä ruutupiirroksen. Tässä vaiheessa tajusin, ettei kuviota voisi toteuttaa perinteisenä kirjoneuleena. Kuvio piti tehdä intarsianeuleena. Vaihtoehtona olisi ollut lisätä havujen sekaan muita kuvoita, jotta langanjuoksuista ei olisi tullut liian pitkiä. Väänsin ja käänsin kuvoita vaikka miten päin, mutta lopputulos ei suunnitelmissa miellyttänyt. Päätin siis tarttua härkää sarvista ja tehdä vain yksinkertaiset havut.


Olen joskus muinoin tehnyt Lapin sukat, joihin jalkaterän päälle tehtiin intarsiana kuvio. Se ei ollut mahdotonta, niin muistelin. Lapin sukissa intrasian pystyi neulomaan koko ajan normaalisti suljettuna neuleena, kunhan kaikki värit olivat erikseen pieninä kerinä.


Havut olivat kuitenkin sen verran monimutkaisia, ettei aiemmin oppimani tekniikka toiminut - tai ainakin olisi pitänyt olla aika monta valkoista kerää. Piti siis opetella intrasia jotenkin muutoin. Pitkään googlasin ja kokeilin erilaisia ohjeita, kunnes vastaani tuli tämä video. Videolla näytettiin, kuinka intarsianeuletta pystyi tekemään suljettuna neuleena niin, että vuoron perään neulottiin sukan päällipuolta ja sisäpuolta. Koin todellisen ahaa-elämyksen kun tämän tajusin!


Hieman haastelliseksi osoittautui kierroksen vaihtumiskohdan neulominen niin, ettei sitä huomaisi valmiissa sukassa. Vaikka miten päin koetin silmukat sitoa, tahtoi vaihdoskohtaan jäädä hieman liian löysiä silmukoita. Ratkaisin asian päättelyvaiheessa ja pistelin silmukoiden sekaan hieman lisää lankaa. Vielä jäi kuitenkin jotakin opeteltavaa seuraavalle kerralle!


Jonkin verran sauma vieläkin sukan varresta erottuu, mutta tuskinpa se kumisaappaan sisällä haittaa - eihän näillä catwalkille olla menossa.


Kommentit

  1. Kivat sukat. (: Intarsiaa en ole koskaan kokeillut, mutta silmukoimalla olisi tuo kuvio onnistunut myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silmukointi on multa kyllä jäänyt opettelmatta, täytyypä seuraavalla kerralla kokeilla sitä! Kiitos vinkistä :) Uuden oppiminen on aina kivaa!

      Poista

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommenteistasi!

Suositut tekstit