Nappirouskut etikkaliemessä

Syksy on säilöjän parasta aikaa. Kasvimaa ja luonto pursuavat syötävää - yrttejä, marjoja ja sieniä. Osa pitää syödä heti, mutta myös talven varalle kannattaa säästää herkkuja. Yksi suosikkiresepteistäni on sokeriseen etikkaliemeen säilötyt pienen pienet kangasrouskut, eli nappirouskut.


Alkuperäisen ohjeen olen napannut reseptikirjaani Parhaat ruokasienet ja maukkaimmat sieniherkut -kirjasta (Järvinen, Kosonen & Joutjärvi 2003), mutta muokannut sitä hieman oman makuni mukaiseksi.

Nappirouskut etikkaliemessä Notkolan tapaanAinekset:
1 litra pieniä kangasrouskuja, eli ns. nappirouskuja
1 - 2 keltasipulia fiiliksen mukaan

liemi:
1 dl sokeria
1 dl etikkaa (sitä ihan tavallista)
1,5 dl vettä
muutama hyppysellinen merisuolaa myllystä
3 laakerinlehteä
sopivasti kokonaisia mustapippureita
itsekuivattuja katajanmarjoja (jos kaapista löytyy)

1. Kerää pienen pieniä kangasrouskuja sopiva määrä, mielellään ainakin litran verran. Paras hetki sieniretkelle on sadetta seuraavana päivänä, jolloin pienet rouskut ovat oikein pullukoita. Nauti syksystä ja ulkoilmasta. Ota mukaan sienikaveri, ilo ja saalis tuplaantuvat melko varmasti :)

2. Säilöntää varten hanki muutama pieni lasipurkki ja pese ne hyvin. Pyöräytä purkit ja kannet varmuuden vuoksi kiehuvassa vedessä, jotta pöpöt kuolevat varmasti. Puhtaisiin purkkeihin säilötyt sienet säilyvät jääkaapissa pitkään, jopa useita kuukausia.

3. Poista sienistä multaiset varren päät, mikäli et tehnyt sitä jo metsässä. Pieniä sieniä ei tarvitse halkaista. Ryöppää rouskuja väljässä vedessä n. 10 minuuttia. Kaada keitinvesi pois ja huuhtele hyvin. Puristele sienistä kevyesti ylimääräinen vesi pois ja anna niiden valua lävikössä hetken aikaa.

4. Leikkaa sipulit ohuiksi suikaleiksi ja asettele ne kerroksittain sienten kanssa jäähtyneisiin lasipurkkeihin.

5. Mittaa liemiainekset kattilaan ja kiehauta. Jaa mausteet ja laakerinlehdet tasaisesti purkkeihin, kaada liemi sienten päälle. Muista varmistaa, että sienet peittyvät liemen alle kokonaan.

6. Sulje purkit kuumina, anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin. Valmiita syötäväksi etikkasienet ovat n. viikon päästä. Tarjoa ruuan lisukkeena tai vaikkapa salaatin seassa, nauti!


Mikäli haluat varmistaa, että sienet säilyvät jääkaapissa pitkään, liota lasipurkkeja ennen keittämistä kylmässä vedessä yön yli. Näin bakteerit jäävät purkin pintaan ja varmasti kuolevat keitettäessä. Muista myös, että otat sieniä tarjolle aina vain puhtaalla ottimella.

Nappirouskut ovat mukava vieminen esimerkiksi joululahjaksi. Koristele purkki kauniilla etiketillä ja pakkaa sievään lahjapussiin. Meidän joulupöydästä nappirouskuja löytyy aina.

Ei siis mitään rakettitiedettä - tämäkään! :)


Kommentit

Suositut tekstit