Viisi vinkkiä vaatteiden korjausompeluun

Välillä uuden luomisen sijaan kannattaa korjata vanhaa. Oma korjattavien pinoni, tai paremminkin läjä, oli venynyt ompeluhuoneen nurkissa jo pitkään. Vihdoin lomalla sain itseäni niskasta kiinni ja aloitin. Helpompaa se oli kuin kuvittelin - nopeimmat uudistukset hoituivat vain perusteellisella puhdistuksella ja silityksellä.


Aikaa vanhojen vaatteiden ehostamiseen ei juurikaan mene, silti korjaamiset ovat yleensä niitä töitä, joita tulee venytettyä - aivan turhaan. Pienellä vaivalla saa itselle kuin uusia tekstiilejä ja jätemääräkin vähenee kertaheitolla.

Urakasta innostuneena kokosin muutaman vinkin näppärään vaatteiden korjausompeluun. Toivottavasti tämä auttaa sinuakin tarttumaan härkää sarvista :)

Viisi vinkkiä korjausompeluun

1. Jätä napeille "kaula". Napin ompelussa on tärkeää jättää napille kaula, jolloin päälle tuleva napinläpipuoli mahtuu sen alle. Kuvalliset ohjeet löydät esimerkiksi täältä. Nappien vaihtaminen on siis tekniikkalaji. Kun tekniikka on kunnossa, tulee jäljestä siistiä ja napit pysyvät vaatteessa hyvin. Omassa urakassani vaihdoin napit irronneiden tilalle useampaankin puseroon. Korjasin myös yhden kirpputorilta ostetun takin, jossa alkuperäiset napit oli kursittu paikalleen niin että vuorikangaskin oli rutussa. Koko takin istuvuus parani, kun ompelin napit siististi paikalleen.

2. Farkkujen lahkeet voi lyhentää yhdellä ompeleella. Älä leikkaa farkkujen lahkeita lyhyemmäksi, vaan ompele lahkeensuun yläpuolelle pieni taite. Havainnollistava ohjevideo löytyy täältä. Todella nopeaa ja lopputulos on huomaamaton!


3. Vetoketjua ei aina tarvitse vaihtaa kokonaan. Vetoketjut ovat usein vaatteen heikko kohta, siksi ketjun laatuun kannattaa kiinnittää huomiota jo ostovaiheessa. Joskus hyväkin vetoketju kuitenkin hajoaa ja vaihtaminen voi olla hankala operaatio. Täältä löydät monta hyvää vinkkiä ketjun korjaamiseen. Pelkkä lukon vaihtaminen voi toisinaan riittää. Lisäksi yksi hyvä kikkakakkonen takin ketjun vaihtamiseen löytyy täältä. Ohjeessa Hääräämön Laura näyttää, kuinka vetoketjun voi ommella vanhan viereen - ilman aikaa vievää ratkomista.

Minä jouduin tällä kertaa vaihtamaan koko ketjun, harrastuskaverini (koira - ei mieheni) oli jyrsinyt hupparin vetoketjun täysin käyttökelvottomaksi :)


4. Parsiminen ei ole rakettitiedettä. Villasukkien parsiminen oli minulle pitkään tekemätön paikka. Tein mieluummin kokonaan uudet sukat kuin parsin vanhat. Äitini opastuksella pääsin kuitenkin tästä "kammostani" ja parsimisesta on tullut uusi tapa. Parsimiseen tarvitset vain neulan ja lankaa. Lanka pujotellaan ikään kuin ristikoksi reiän päälle. Jäljestä ei kannata kovin välittää, paikka litistyy osaksi sukan pohjaa jo parin käyttökerran jälkeen. Selkeät ohjeet parsimiseen löydät esimerkiksi täältä.

5. Ota käyttökelpoiset osat talteen. Joskus rikkinäistä ei kannata, tai huvita, korjata. Itse napsin näistä kappaleista talteen niin vetoketjut, napit kuin kuminauhatkin. Kunhan ne vain ovat kunnossa ja vielä uudelleen käytettävissä. Joskus osat saattavat venyä kaapissa pitkäänkin, mutta usein ne myös pelastavat uuden projektin inspiraation iskiessä. Kierrättämisestä tykkää myös pankkitili :) 



Omissa korjauspuuhissani nämä vinkit ovat useimmiten käytössä. Mitkä ovat sun lempparivinkkisi, joita ilman korjausurakasta ei selviä? Jaa ideasi kommentoimalla :)


Kommentit

Suositut tekstit